אוסטאוסרקומה - גידול בעצמות
שם הסרטן בקרב ילדים
גידול בעצמות - אוסטאוסרקומה; אוסטאוסרקומה (OS); סרקומה אוסטאוגנית (OGS); ניאופלזמה ממאירה אגרסיבית ממקור מזנכימלי; אוסטאואיד ממאיר; אוסטאוסרקומה קונבנציונלית.
מהי אוסטאוסרקומה?
אוסטאוסרקומה היא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בעצמות. הוא מתגלה בדרך כלל בקצה של עצמות ארוכות. גילם של מרבית המאובחנים עם אוסטאוסרקומה הוא 10 עד 25.
מאפיינים
אוסטאוסרקומה מתגלה לרוב בקרב בנים בגיל העשרה. בני העשרה המאובחנים עם אוסטאוסרקומה נוטים להיות גבוהים לגילם, עובדה המרמזת על גדילה מהירה של העצמות. אוסטאוסרקומה היא סוג של סרטן היוצר עצמות לא בשלות. הוא מהווה את הצורה ההיסטולוגית הנפוצה ביותר של ממאירות של העצם, המכונה אוסטאוסרקומה קונבנציונלית, כאשר היא פוגעת בבני עשרה או במבוגרים צעירים.
ביולוגיה
במרבית המקרים הגידול מתגלה בעצמות מסביב לברך. הוא ממוקם בקצוות הגדלים של העצם (מטפיזה).
גורמים: למרות שהוא אינו מוגדר היטב, הגורם לאוסטאוסרקומה נחשב כשילוב של שינויים גנטיים. ביחד הם גורמים לתאי עצם לא בשלים להפוך לתאים סרטניים במקום לעצם בריאה. גן הידוע בשם RB עשוי להיות קשור לאוסטאוסרקומה, וזה גם הגן האחראי לסרטן בעיניים הנקרא רטינובלסטומה.
קבוצות מסוימות של אנשים מצויות בסבירות גבוהה יותר לפתח אוסטאוסרקומה, ביניהם בני-עשרה עם פרץ גדילה. הגידול נפוץ ב-50% יותר בקרב בנים. טיפול בקרינה או המינון הגבוה שלו עלולים להגדיל את הסיכון למחלה, ויש מספר קבוצות חוקרים החוקרות תאי גזע סרטניים ואת הפוטנציאל שלהם לגרום לגידולים.
מרבית האוסטאוסרקומות אינן נגרמות כתוצאה ממוטציות תורשתיות ב-DNA. הן תוצאה של שינויים גנטיים הנרכשים במהלך החיים ומתרחשים לרוב בתאים סרטניים בלבד ואינם מועברים לילדים.
סוגים עיקריים
ישנם שני סוגים של אוסטאוסרקומה:
גידול מרכזי המכונה גם גידול מדולרי.
גידול על פני השטח, המכונה גם גידול פריפרי.